ALZHEİMARLI HASTA İLE İLETİŞİM

  Alzheimarlılarda da sağlıklı insanlarda da iletişim her zaman aynı akıcılıkta olmaz. Dalgalanmalar olabileceğini bilin. Bazı gün ve saatlerde iletişim daha iyi ya da daha kötü sürebilir.

  Bire bir zaman geçirin ve iletişim kurun. Başkaları ile de iletişim kurması yararlıdır. Arkadaş ya da akraba çevresi ile bir arada olabileceği aktiviteler düzenleyin ya da katılımına destek olun.

  Eski hobilerini ve becerilerini araştırarak yapabileceği bazı uğraşları sürdürmesini sağlayın. Uğraşılan şey üzerinden konuşulabilir. Bazı uğraşlar birlikte yapılabilir.

  İletişimde yetersizliğe neden olacak görme ve işitme kayıplarını azaltmak için gözlük, işitme cihazı gibi şeyleri kullanmasını sağlayın.

  İletişim kurarken ortamda dikkat dağıtıcı şeyler varsa önce onları azaltın ya da yok edin.

  Konuşurken gerekiyorsa kendinizi tanıtarak başlayın. Ona adı ile hitap edin. Göz kontağı kurarak, biraz yavaş, açık, anlaşılır yükseklikte bir ses tonu ve vurgu ile konuşun.

  Kısa cümleler kurun. Cevap almakta zorlanırsanız onun da evet, hayır, doğru gibi kısaca cevaplayabileceği şeyler sorabilirsiniz.

  Yetişkinle iletişim kurduğunuzu unutmayın. Çocuksu bir dil kullanmayın. Tek bir konuda konuşun. İç içe geçmiş konuları anlamak onun için zor olacaktır.

  Konuşmada içeriği anladığınız sürece yakınınızın yanlış kullandığı kelimeleri düzeltilmeyin. Hastalıkla ilişkili olup uyarı ile düzeltilebilecek bir durum değildir.

  Cevap alabilmek için yeterli zaman tanıyın. Gerekiyorsa yazarak da iletişim kurabilirsiniz.

  Kelimeleri ya da ne söyleyeceğini unutabilir. Sorularınızı geç cevaplayabilir. Saygı ve sabırla dinleyin. Sözünü kesmeyin.

  Duygularını sorun ve ifade etmesi için teşvik edin.

  Başkaları ile onun olduğu ortamda onu yok farz ederek konuşmayın.

  İletişim kurarken anlatılan şeyi ya da kişiyi göstererek işaret etmek somut olarak göstermek gerekebilir. Onlar, şu gibi genel ifadeler kafa karışıklığı yaratabilir.

  Konuşarak ya da yazarak iletişim kurmak zorlaştı ise sadece gülümsemek ve sarılmakta güçlü bir iletişimdir.

  İletişim kurabilmek her iki tarafa da çok iyi hissettirir.

  Uzun süreli yalnız kalmamasına dikkat edin. Uyaranların az olduğu bir ortam kayıpları artırır.

UZM. PSK. ZEYNEP ŞEKER AYGÜL

İLETİŞİM

Mesaj gönder

PİRAMİD PSİKOLOJİK HİZMETLER

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, İlknur Sk. No:4 B blok,
16300 Nilüfer-BURSA
0224 502 07 04 | 0530 263 83 00