BİREYSEL PSİKOTERAPİ

Psikoterapi psikolojik kökenli bir takım sorunların yine psikolojik bir yaklaşımla tedavi edilmesidir. Konuşmaya dayalı olsa da imajinasyon, gevşeme, EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma tekniği),sanatla terapi gibi daha bir çok teknik psikoterapide kullanılır.


Aslında insan psikolojisi üzerinde iyi hissetmeye yol açan pek çok ikna, telkin yada tılsımlı yöntemin kısa sürelide olsa psikoterapötik etkisi vardır. Fakat bir yöntemin psikoterapi kabul edilmesi için bilimsel temelinin olması gerekir.


Psikoterapi iki kişi arasındaki sıradan bir sohbet değildir. Sorulan her sorunun, yapılan ya da yapılmayan her davranışın bir nedeni vardır. Davranış ve inançlarımızla ilgili farkındalık kazanmak, geçmiş deneyimleri kabul ederek çözümlemek ve onlarla bütünleşmek, ardından da yeni davranışların denenmesi gibi temelde üç evreden oluşur.


Bireysel yapılabildiği gibi, grup, aile ve çiftlerle de yapılabilir. Nasıl bir yöntem izlendiğine göre de bilişsel davranışçı, varoluşçu, analitik, sanatla, psikodrama, sistematik, çözüm odaklı gibi bir çok çeşidi vardır


Bir yönü ile bilim diğer bir yönü ile sanattır. Her birey diğerinden farklı olduğu için çalışma gelen kişiye ve terapistin sahip olduğu donanıma göre farklı ilerleyecektir.


Kimler psikoterapi yapabilir?

Psikolog, psikolojik danışman yada psikiyatrist meslek unvanına sahip olmak bile görüşme yapmak için yeterli olurken psikoterapi yapabilmek için yeterli değildir. Psikoterapi ruh sağlığı alanında temel bir eğitimin üzerine ayrıca alınması gereken bir eğitimdir. Ruh sağlığı alanında, ruhsal hastalık tanısı almış bir kişi ile çalışan terapistin ise ancak psikiyatri alanında hastane deneyimi olan klinik psikolog yada psikiyatrist olması gerekir.


Kimler psikoterapi hizmeti alır?

Kendisini daha iyi tanımak, kimseye anlatamadıklarını paylaşmak, yeni ve farklı bir bakış açısı kazanmak isteyen, değiştirmek istediği duygu düşünce ve davranışları olan herkes psikoterapi alabilir.


Benim için en uygun psikoterapi yaklaşımı hangisidir?

Aynı sorun üzerinde çalışabilecek. Bir birlerinden oldukça farklı psikoterapi türleri vardır. Yapılan çalışmalar farklı ekollerin bir birlerine üstünlüğü olmadığı yönündedir. Tüm psikoterapi yaklaşımları temelde tedavi edici gücünü terapistin mesleki donanımı ve danışanla kurulan ilişkinin kalitesinden alır.


Neden Kurallar var?

Psikoterapi havalandırma, ses, ısı ve ışık gibi fiziksel koşulları düzenlenmiş, iki kişinin bir birini rahatça duyup anlayabileceği iletişim için uygun bir ortamda yapılır. Görüşme süresi 50 dakikadır. Mümkünse haftanın aynı gün ve saatinde bir araya gelerek çalışılır. Terapist ve danışan özel hayatlarında bir araya gelerek birlikte bir takım aktivitelerde bulunmazlar. Arkadaş değillerdir gibi pek çok kural vardır.


Psikologların aldığı eğitim ve çalışma biçimlerine göre kurallar farklılık gösterse de tüm kurallar psikoterapide danışan ve terapistin uzun vadede verimli çalışabilmesi yararınadır. Faydaları gözlem ve araştırmalarla saptanmıştır ve çoğu uluslararası geçerliliğe sahiptir.


İLETİŞİM

Mesaj gönder

PİRAMİD PSİKOLOJİK HİZMETLER

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, İlknur Sk. No:4 B blok,
16300 Nilüfer-BURSA
0224 502 07 04 | 0530 263 83 00